вести

Неодамна, Царинскиот технолошки центар Чонгкинг изврши надзор и земање примероци за безбедноста на храната во продавница за закуски во округот Биџијанг, градот Тонгрен, и откри дека содржината на засладувачи во белите лепчиња на пареа што се продаваат во продавницата го надминува стандардот. По проверката, продавницата направи бели лепчиња на пареа во сахарин натриум, засладувач, проектот не ги задоволува барањата GB 2760-2014 „Национален стандард за безбедност на храна стандард за употреба на адитиви во храната“, заклучокот од тестот е неквалификуван. Бирото за надзор на градскиот пазар во Тонгрен во согласност со релевантните закони и прописи за страните на административната казна.

Засладувачите се широко користени во производството на храна, а нивната сладост е обично 30 до 40 пати поголема од сахарозата, а може да достигне и 80 пати, со чиста и природна сладост. Засладувачите се широко користени во различни прехранбени индустрии како што се пијалоци, конзерви, кисели зеленчуци, слатки, колачи, житарки за појадок, десерти и многу други. Умерената потрошувачка на засладувачи е генерално безопасна за луѓето. Сепак, продолженото внесување во големи количини може да предизвика здравствени ефекти.

甜味剂

Кинескиот национален стандард за безбедност на храна за употреба на адитиви за храна има строги прописи за дозирање на засладувачи. Во зависност од видот на храната, максималната доза на засладувачи варира. На пример, во замрзнати пијалоци, конзервирано овошје, ферментирана урда од грав, бисквити, сложени зачини, пијалоци, подготвени вина и желеа, максималната количина на употреба е 0,65 g/kg; во џемови, конзервирано овошје и варен грав, максималната количина на употреба е 1,0 g/kg; а во Ченпи, сливи, суви сливи, максималната количина е 8,0гр/кг. Генерално, дневниот внес на засладувачи по килограм телесна тежина не треба да надминува 11 mg.

Засладувачите, како легален додаток на храна, имаат широк опсег на примена во производството на храна. Сепак, потрошувачите треба да внимаваат да го контролираат својот внес кога го користат за да обезбедат безбедност и здравје на храната. Квинбон го лансираше комплетот за тестирање за брза безбедност на храна за засладувач за да ја задоволи побарувачката на пазарот, кој може да се примени за тестирање на примероци како што се пијалоци, жолто вино, овошни сокови, желе, колачи, конзерви, зачини, сосови и така натаму.

Комплет за брз тест за безбедност на храна Kwinbon засладувач

Принцип на тест

Засладувачите во кисели услови со реагенсот за откривање да генерираат сино соединение, ова соединение се екстрахира со реагенсот за екстракција, колку е потемна сината боја покажува дека содржината на засладувач е поголема.

Апликација

Овој комплет е погоден за откривање на примероци како што се пијалоци, жолто вино, овошни сокови, желеа, колачи, конзерви, зачини, сосови и така натаму.

Граница на откривање

Течни примероци: 0,25 g/kg

Цврсти примероци: 0,5 g/kg

快速检测试剂盒

Време на објавување: Октомври-10-2024 година